rsz_michelle_hillebrand_en_anouk_kerkhof

Het bourgondische Breda staat uiteraard bekend om zijn vele gezellige terrassen, monumentale panden en gastvrije bewoners. Maar, wist je dat er tussen al die gezelligheid ook een aantal bijzondere en verborgen plekjes te vinden zijn? Wij gingen op ontdekkingstocht door het historische Breda en leerden de stad op een hele andere manier kennen.

Het Begijnhof

We begonnen onze dag bij het meest bekende, verborgen plekje. Aan de achterkant van het Valkenberg park ligt het Begijnhof. Het staat bekend om de vroegere Begijnersz_michelle_hillebrand_en_anouk_kerkhof_2n die hier tot 1990 woonden. Begijnen zijn alleenstaande vrouwen die deel uitmaakten van een vrije lekengemeenschap. Ondanks dat het Begijnhof zich in het centrum bevindt, heerst hier een oase van rust. Wanneer je het hof binnenstapt valt de centraal gelegen kruidentuin je direct op, welke wordt omgeven door liefelijke en historische huisjes. Een andere aandachtstrekker is de kleine kerk welke zich aan het einde van het hof bevindt.

Het Begijnhof kan dagelijks bezocht worden tussen 9:00u en 18:00u en de ingang bevindt zich bij Catharinastraat 45. 

Willem Merkxtuin

Vrijwel tegenover het Begijnhof bevindt zich de Willem Merkxtuin. Ondanks dat wij al jaren trotse Bredanaars zijn, hadden we hier nog nooit van gehoord. Deze tuin kent niet zoveel historie als het Begijnhof, maar heeft daarentegen schitterende kunstobjecten. Daarnaast kenmerkt deze tuin zich doordat het wordt omringd door woonhuizen. Deze huizen kennen geen afgesloten achtertuin, want hun terrasdeuren slaan direct open naar de gemeenschappelijke en openbare Willem Merkxtuin. Hierdoor waanden we ons echt even buiten het centrum, mede dankzij de intieme sfeer. De tuin is een afscheidsgeschenk voor Willem Merkx, die van 1967 tot 1983 burgemeester was van Breda.

Doordeweeks is de tuin geopend van 8:00u tot 16:00u en in de weekenden kun je hier terecht van 11:00u tot 17:00u.

’t Sas

Na het bezoek aan de tuinen hadden we zin gekregen in een lekkere kop koffie. Daardoor kwamen wij terecht bij ons derde hofje; ’t Sas. ’t Sas bevindt zich midden in het centrum en is via de winkelstraten bereikbaar. We zagen hier allerlei leuke boetiekjes en een groot terras. Ideaal om even te ontspannen, want ook dit hofje kenmerkt zich door de rustige omgeving. In vergelijking met de twee andere hofjes doet dit hofje veel moderner aan. Het bijzondere aan dit hofje vonden wij de onbekende en unieke winkels met accessoires, kleding en meubels.

’t Sas is via drie manieren te bereiken, de bekendste ingang is tegenover winkelcentrum de Barones in de Lange Brugstraat.

Landgoed Bouvigne

Ben je net als ons ook een liefhebber van de natuur? Pak dan ook de fiets en ga op bezoek bij Landgoed Bouvigne. Het eerste wat direct opvalt is het prachtige kasteeltje, welke omgeven is door water. Wanneer je hier fietst heb je niet meer door hoe dichtbij de stad eigenlijk is. Zelfs in deze koudere maanden hebben wij uren door de tuinen gedwaald. Om onszelf weer op te warmen hebben we in de buurt van het kasteel een heerlijke high tea gehad bij  Grand Café ‘Heeren van Oranje’. Vanuit het café hadden we een mooi uitzicht op het Mastbos en met heerlijke sandwiches, scones en zoetigheid is het een echte aanrader om hier je dag af te sluiten.

Landgoed Bouvigne kan doordeweeks bezocht worden van 9:00u tot 16:00u aan de Bouvignelaan 5. Grand Café ‘Heeren van Oranje’ is dagelijks geopend tot 23:00u en ligt aan de Burgemeester Kerstenslaan.

Wil je nog meer ontdekken in Breda? Combineer dan je bezoek met een hotelovernachting in Stadshotel de Klok. Deze is centraal gelegen, waardoor het een prima uitvalsbasis is tijdens je verblijf in de stad.

Geschreven door NHTV-studenten Michelle Hillebrand en Anouk Kerkkhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *