De Biesbosch is de benaming voor een uitzonderlijk natuurgebied in Nederland dat erg gewaardeerd is voor haar unieke, zeer waterrijke landschap. De Biesbosch is één van de weinig zoetwatergetijdengebieden in Europa, en dat is erg bijzonder; eb en vloed in één zoetwatergebied. Dankzij eb en vloed, de rivieren en de mens is het landschap geworden zoals het nu is, met rivieren en kreekjes, eilandjes met wilgenbossen en rietvelden en glashelder water van de kreken. Het natuurgebied de Biesbosch strekt zich uit over een groot gebied van Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Een aantal jaartallen in de geschiedenis zijn erg belangrijk geweest voor Nationaal Park De Biesbosch. In de middeleeuwen heette De Biesbosch anders, namelijk De Groote of Zuidhollandsche Waard. Men woonde en leefde hier van de landbouw, zout, turfwinning en fruitteelt. Het was een groot gebied met veel water, omringd door kleine boerendorpjes. Totdat de Sint Elisabethsvloed in november 1421 alles veranderde… De omringende dijk brak door in het zuidwesten, met als gevolg dat het gebied overspoeld werd en veranderde in een ‘zee’ van 30.000 hectare. Naar schatting verdwenen er zo’n zestien dorpen van de landkaart door de Sint Elisabethsvloed.

1940-1945 zijn tevens jaren in de geschiedenis die De Biesbosch gekenmerkt hebben. Tijdens de tweede wereldoorlog diende De Biesbosch namelijk als geschikt onderduikadres voor veel mensen, omdat de Duitsers zich niet waagden aan het onherbergzame gebied. Mensen die het gebied goed kenden zorgden ongezien voor het vervoer van mensen, medicijnen, voedsel en informatie.

Vanaf 1970 is het natuurgebied De Biesbosch sterk veranderd door het wegvallen van de getijden. Er kon geen geld meer verdiend worden met de oorspronkelijke producten zoals riet, griend en biezen. Momenteel voorziet de Biesbosch Zuid-West Nederland van kwalitatief drink- en industriewater. 1994 was het jaar waar de status van Nationaal Park werd toegekend aan De Biesbosch. Sindsdien is het een beschermd natuurgebied.

Een bezoek aan de Biesbosch begint bij één van de twee bezoekerscentra of het Biesbosch Museum. Vanuit daar wordt een diversiteit aan activiteiten aangeboden. Wandelexcursies en rondvaarten, met of zonder gids. Ook is het mogelijk om een kano of fluisterboot te huren, om op eigen gelegenheid de Biesbosch te verkennen. Er is genoeg te beleven bij Nationaal Park De Biesbosch; varen, kanoën, wandelen, fietsen, De Biesbosch is altijd in beweging! En dan lekker uitrusten onder het genot van een kopje koffie of wat anders. Door de gehele Biesbosch is uitstekende horeca te vinden.

Overnachten in de omgeving van de Biesbosch? Bekijk tarieven en beschikbaarheid. Reserveren doe je eenvoudig online!

Onderstaande accommodaties bevinden zich in de Brabantse natuur:

Landgoed Ulvenhart

Overnachten in de natuur
Landgoed Ulvenhart - overnachten in brabant, natuurrijke omgeving overnachting breda, ulvenhout

Bed & Breakfast Galder

Overnachten in de natuur
Bed en Breakfast Galder - overnachten in brabant, in de natuur

B&B Boeren Burgers Buitenlui

Overnachten in de natuur
Bed en Breakfast Boeren Burgers Buitenlui - overnachten bij de boer, brabant, kamperen in de natuur

B&B Beukenhof

Overnachten in de natuur
Bed en Breakfast Beukenhof - bed en breakfasts in de natuur, brabant

Holiday Home Markdal

Overnachten in de natuur
B&B Markdal - natuurgebied Markdal overnachten, bed en breakfasts breda, overnachten natuur brabant

B&B In den Parelhoender

Overnachten in de natuur
b&b de parelhoender - overnachten breda, bed en breakfasts breda, overnachten in de brabantse natuur

Hotel Novotel Breda

Mastbos • Overnachten in de natuur
Hotels vlakbij Mastbos Breda - Overnachten breda, hotels breda, novotel breda

Bed & Breakfast Time-Out

Mastbos • Overnachten in de natuur
Bed & Breakfast Time-Out - verblijf in de natuur van Brabant, Breda

Golden Tulip Hotel Mastbosch

Mastbos • Overnachten in de natuur
Golden Tulip Mastbosch Hotel Breda