nassaudag 2017

Op maandag 5 juni wordt de Nassaudag gevierd. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur is er een gevarieerd programma op meerdere locaties die verbonden zijn met de geschiedenis van de Nassaus: de Grote Kerk, het Kasteel van Breda, het poortgebouw Begijnhof, de Waalse Kerk en Bouvigne. Ook is er een presentatie in het pop-up museum in het Centraal Station.

De wieg van de koninklijke familie stond in Breda. Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassaus. De Nassaus drukten door hun aanwezigheid in Breda (tussen 1403 en 1568) een beslissende stempel op de ontwikkeling van de stad. Hun komst heeft de stad veel lusten gebracht, maar vaak was het ook het toneel van grote lasten. In de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden is Breda maar liefst zes keer van bezetter gewisseld. In 2017 vieren we de Vrede van Breda, op 31 juli 1667 in Breda gesloten. Toen werd de Nassaustad uitgekozen als plaats voor de onderhandelingen die een einde moesten maken aan de Tweede Engelse Zeeoorlog. Voor even was de stad niet alleen een stad van bierbrouwers, lakenhandelaren en soldaten, maar het decor waartegen belangrijke internationale politiek beslist werd. Voor de Bredase bevolking was het een tijd waarin de stad gevuld was met spektakel en roering, liefde en lust!

De Grote Kerk wordt tijdens de Nassaudag aangekleed als een Tuin der Lusten. Iedereen die wil kan aanschuiven voor een feestelijke Thé Dansant. Op het menu staan diverse soorten thee met zoete en hartige hapjes: kleine gebakjes, zoete broodjes, mooie sandwiches en andere ‘adellijke’ lekkernijen.

Al heel lang wordt gedacht dat bepaalde voedingsmiddelen stimulerend werkenEr zijn talloze recepten voor drankjes bereid met planten en kruiden en die de liefde moeten laten floreren en stimuleren. Proef diverse infusies en kom alles te weten over de kruidenmengsels die in de tijd van de Nassaus werden gebruikt om liefde en lust op te wekken dan wel in te dammen.

Live klassieke muziek zorgt voor een sfeervolle ambiance en nodigt uit tot dansen. Leer Renaissance dansen van het historisch muziekgezelschap Passi uit Antwerpen. De Nassauharmonie Breda en het Stedelijk Jeugdkoor Breda treden op.

Voor het buffet van de Thé Dansant koop je een ticket à € 7,50 (kinderen t/m 12 jaar betalen 5 euro)

Koop je tickets hier!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *