Wist je dat Breda één van de weinige grote steden in Nederland is, omringd door wondermooie bossen en natuurgebieden? Verruil de stadsdrukte voor het buitenleven en kom een frisse neus halen in het 500 jaar oude Mastbos! Van oudsher is het bos geliefd bij vele wandelaars en fietsers.

Het was gisteren een fraaie herfstdag, ideaal voor een stevige wandeling door het Mastbos. Dus regenlaarzen uit de kast en met de fiets naar het bos om alvast te genieten van de herfstsfeer. Het Mastbos ligt op maar tien minuten fietsen van het centrum van Breda. Nadat de fietsen bij Hotel Mastbosch gestald waren, kon onze wandeling beginnen. We werden verwelkomd door vele sportieve natuurliefhebbers en opa’s en oma’s met kleinkinderen. Ook zien we honden met hun baasje de snuffelroute afstruinen. Wij hebben niet specifiek een bepaalde wandelroute gevolgd. Maar hebben ons verstand op nul gezet en zijn lekker gaan wandelen over de bospaden, bezaaid met kastanjes, beukennootjes, grove dennen en gekleurde bladeren. Opvallend waren de paaltjes die we regelmatig tegen kwamen in het bos. De paaltjes zijn voorzien van foto’s, van hoe het er vroeger uitzag. Zo zagen we onder andere paarden met koetsen en oude bruggetjes. Erg leuk om te zien wat voor veranderingen er in 500 jaar tijd hebben plaats gevonden.

Wat is het toch fijn om even tot rust te komen in de stilte van het bos. Even niet nadenken en alleen maar genieten van de wind door de ruisende bomen, dwarrelende blaadjes en zingende vogels om ons heen. Tijdens deze boswandeling hebben wij dan ook veel mooie foto’s kunnen maken van wat de prachtige natuur ons te bieden had. Deze blog zullen we dan ook afsluiten met een korte sfeerimpressie van de natuurrijke omgeving in Breda.

Nadat we in het prachtige Mastbos uitgerust waren, bezochten we het Landgoed Bouvigne. Gelegen even buiten het Mastbos aan de Bouvignelaan. Een mooie, eeuwenoude zwarte poort hield ons tegen, dicht en met geen mogelijkheid open te krijgen. In eerste instantie dachten we dus ook dat het landgoed gesloten was. Maar na een kijkje op de plattegrond kwamen we erachter dat we alleen via de receptie van het waterschap het landgoed binnen konden treden. Landgoed Bouvigne is in het bezit van een sprookjesachtig kasteel, omringd door een notenboomgaard en een drietal kasteeltuinen. De Engelse, Franse en Duitse tuinen zijn geïnspireerd door de heersende smaak van vroeger. Er zijn ook diverse beelden te bezichtigen. Opvallend waren de flamingo’s, die gemaakt zijn van brons en natuurstenen uit de Zwarte Zee.

Na het Landgoed Bouvigne, bezochten we het authentieke historische Brabantse dorpje ’t Ginneken, dat één van de leukste dorpjes van Nederland schijnt te zijn. Ook hier bevindt zich een uitgestrekt wandelgebied. Vanaf het Landgoed Bouvigne is het maar tien minuten lopen. Aangekomen op de Ginnekenmarkt, waar een gastvrije en gezellige sfeer hangt, zijn we heerlijk een hapje gaan eten. Nadat we ons buikje hadden vol gegeten, hebben we een aantal kleine bijzondere boetiekjes bezocht.

Pak een moment voor jezelf en laat je inspireren door het kleurenspektakel in het Mastbos. Breda wordt door haar fraaie, bosrijke omgeving niet voor niets de Parel van het Zuiden genoemd!

Meer tips voor een dagje uit, bekijk hier dan het totaal overzicht van alle aangeboden activiteiten in Breda en omgeving.

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

Biografie van onze bloggers

Chantal Geerdink en Ilse Broekmeulen

Studenten NHTV internationaal hoger onderwijs te Breda

5 gedachten over “Kom wandelen door het Mastbos in Breda”

  1. Wat een leuke blog! Ik (en mijn fantastische viervoeter) zijn enthousiast geworden om eens te gaan wandelen daar. De snuffelroute gaat ook zeker uitgeprobeerd worden. Misschien ook leuk om een keer met de bracco italiano club te gaan lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *