Baronie van Breda

Doordat het zonnetje weer schijnt, is het weer echt wandelweer! Waar kan dit beter dan in een van de mooie bossen van de Baronie van Breda? De Baronie van Breda bestaat uit statige bossen met veel vennetjes en beken. Deze bossen ademen als het ware de historie van Breda. Lees hier meer over dit prachtige gebied.

De Baronie van Breda is gelegen in het westen van Brabant. De vele bossen in dit gebied zijn aangelegd door zestiende-eeuwse baronnen en brengen een lange geschiedenis van prinsen, stropers en smokkelaars met zich mee.

Een van de vele bossen in het gebied zijn de Chaamse bossen. Hier lagen ooit zandverstuivingen en natte heiden. Het gebied werd in de twintigste eeuw ontwaterd, hierdoor heeft het gebied een sterke afwisseling in natuur. Zo zijn er in de Chaamse bossen vennen, moerasgebieden, glaslanden etc te vinden. Je kunt dit mooie bos natuurlijk te voet, met de fiets of te paard verkennen, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het speelbos Chaam. Ga op zoek naar kabouter Pimmetje door het kabouterpad te volgen of ontdek een van de andere geheimen van de natuur!

Het pronkstuk van de Baronie van Breda is het Mastbos. Het Mastbos is een van de oudste naaldbossen van Nederland en wordt ook wel de achtertuin van Breda genoemd. Het bos is in 1515 jaar geleden aangelegd door Graaf Hendrik III van Nassau en bestaat dus al meer dan 500 jaar. Het bos heeft hierdoor een rijk verleden van prinsen, smokkelaars en lichtekooien. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van een wandelarrangement door het Mastbos om zo meer te weten te komen over dit prachtige bos om de wandeling daarna af te sluiten met een lekker kopje koffie of thee.

Een ander prachtige bos van de Baronie van Breda is het Liesbos. Het Liesbos staat vooral bekend om de monumentale lanen. Deze lanen in de zeventiende eeuw aangelegd voor de jacht van de adellijke eigenaren. Hierdoor kon de jachtstoet zich snel verplaatsen. In het Liesbos groeien bijzondere planten door de natte, voedselrijke, leemhoudende bodem.

Het Markdal ligt tussen Breda en België en dankt zijn naam aan de rievier De Mark die ten zuiden van Breda stroomt. De rivier is eind jaren 60 gekanaliseerd om wateroverlast te voorkomen. Bij de brug aan de Markweg is een picknickplaats met informatiebord: een ideaal beginpunt voor een wandeling of fietstocht.

Naast de hierboven genoemde bossen bestaat de Baronie van Breda ook uit de Strijbeekse Heide, Het Ulvenhoutse Voorbos en Dorst, een bos van ongeveer 1.000 hectare. Kortom, genoeg natuur om van te genieten!

Kom jij binnenkort ook wandelen/fietsen in een van de prachtige bossen van de Baronie van Breda? Bekijk ons blog voor meer tips over Breda en omgeving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *