Het Breda Jazz Festival is sinds 1971 een jaarlijks vier dagen durend jazzevenement in de binnenstad van Breda. Dit jaar vindt de 45e editie plaats en zal het populaire Jazz Festival weer zo’n 250.000 bezoekers naar het centrum trekken. Vanaf  hemelvaart zal Breda gedurende vier dagen veranderen in één groot jazzpodium. Maar wat is er nou allemaal te doen, waar moet je zeker even heen geweest zijn? Gedurende het Jazzfestival vinden zo’n 180 spectaculaire optredens plaats op maar liefst 17 podia in de binnenstad van Breda. Het overgrote deel van de Jazz concerten zijn gratis te bezoeken.
Wij stelden een lijst voor je op met de leukste openlucht activiteiten en Jazz locaties tijdens het Breda Jazz Festival 2015.

Drijvend Jazzen bij Spanjaardsgat

Het Spanjaardsgat is de plek waar de eerste tekenen van het Jazz Festival zich al tonen. Een week vóór de start van het Bredase Jazz evenement bouwt een groep mannen de pontons, waar later de barren en het podium geplaatst worden. Tijdens de 45e editie zullen hier optredens plaatsvinden van onder andere Myles Sanko en The Jazzinvaders. Myles Sanko heeft het allemaal: een vette soulstem, de looks, catchy liedjes en een band met strakke blazers en ritmesectie. The Jazzinvaders namen in 2013 nog een plaat op met de legendarische jazzorganist Dr. Lonnie Smith.
De sfeer op het Spanjaardsgat is ieder jaar weer super, hier proef je de Bredase gezelligheid!

De eerste Jazz klanken hoor je op de Grote Markt

De officiële aftrap van het 45e Jazz Festival vindt traditiegetrouw plaats op de Grote Markt. Op Hemelvaartsdag wordt het festival gestart om 13:00 en zal het Bredase Jazz Festival 2015 op het podium Grote Markt (midden) afgekondigd worden. Tijdens de opening zal voorzitter Bart Wouters iets over het festival vertellen en wordt een aantal van de festivalsolisten muzikaal gepresenteerd. Burgemeester Depla zal na een korte toespraak de openingshandeling verrichten. Traditiegetrouw zal de opening van het festival eindigen met het Bredaas volkslied De Paarse Heide.
Podium Grote Markt midden is alle vier de festivaldagen vol geprogrammeerd. Later op de dag, en na verloop van dagen, wordt de muziek op deze locatie steeds heviger.
Op donderdag, vrijdag en zaterdag zal het feest op de Grote Markt doorgaan tot 01:00, op zondag sluit de populaire Jazz band Supercharge af om 18:30.

Havermarkt

Op de Havermarkt vind je het 76interactive podium – één van de oudste podia van het Breda Jazz Festival. Hier is het altijd feest! In de middag staan hier vaak Breda gerelateerde bands en bands die heerlijke oude jazz spelen. ’s Avonds wordt de muziek gaandeweg wat steviger en komen jong en oud samen genieten van de goede sfeer. Op Hemelvaartsdag spelen van 14:00 tot 15:45 de eerste muzikanten op de Havermarkt. Traditiegetrouw zijn dit internationale Festivalsolisten, uitgenodigd door het Breda Jazz Festival. In diverse formaties met speciaal repertoire spelen zij dan als Festival Surprise Band.
Net als op de Grote Markt, eindigen de Jazz klanken van donderdag t/m zaterdag om 01:00 ’s nachts en zondags om 18:30.

Kerkplein

Jazz in de stevige vorm en gecombineerd met blues wordt geprogrammeerd op het podium Kerkplein, pal naast de Grote Kerk. Op donderdag Hemelvaartsdag start de bluesband Double Brown met een optreden op het podium Kerkplein van 14:00 tot 16:00. De sfeer van Jazz op het Kerkplein is weer heel anders dan op voorgaande locaties; Kerkplein heeft altijd wat intiems en speciaals.
Ook hier eindigen de Jazz klanken van donderdag t/m zaterdag om 01:00 ’s nachts en zondags om 18:30.

Al varend Jazzen

Een unieke ervaring, al varend het Jazzfestival bijwonen. Bij Bootje Varen Breda boek je ten tijde van het jazzfestival een privésloep met schipper en trakteer je jouw zintuigen op een bijzondere jazzrondvaart. De tocht duurt een uur en start in de nieuwe haven in het centrum van Breda,vervolgens kom je voorbij het Spanjaardsgat podium, waarna de schipper je langs de singels van Breda voert. Al varende geniet je van muziek en een prachtig uitzicht, terwijl de schipper je op enthousiaste wijze informatie biedt over de hoogtepunten van de route. Een gratis drankje is bij de tocht inbegrepen. De boot meert uiteindelijk aan in het centrum van Breda.

Donderdag 14 t/m zondag 17 mei zal de rondvaart elke dag ieder uur vertrekken om om 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, en 17:00. Voor €10,- per persoon vaar je 1 uur mee op de rondvaart, is één gratis drankje inbegrepen en wordt je vergezelt door een gezellige schipper. Kijk voor meer informatie op de website van Bootje varen.

We hebben een selectie gemaakt van alle activiteiten die er tijdens het Breda Jazz Festival 2015 te doen zijn, maar er valt natuurlijk nog véél meer te beleven. Het Breda Jazzfestival is een aanrader en de heerlijke Bredase gezelligheid moet je echt zelf ervaren en beleven. Natuurlijk is iedereen ook dit jaar weer van harte welkom om te genieten van bevlogen muzikanten, fantastische muziek en de geweldige sfeer in gastvrij Breda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *